Cinta Facebook ke Twitter.

I'm gonna update new story that i've created spontaneously on Twitter. Enjoy it.

    Masih bermain lagi dalam ingatan senyuman seorang gadis yg berjaya menusuk ke kalbu ku tepat ke jantung. Tapi siapakah gadis itu? Time tu aku tengah main facebook,dan disebabkan bosan aku post something... terkejut aku bila nampak sorg awek ni. Aku buat status di facebook. Hanya post 'siapa sayang saya sila like!' Then dia like dan comment. Status itu hanya untuk suka suka tapi ramai pula like,ada lah dalam 5ratus lebih(poyo je). Rupanya ramai juga syg aku,mihmihmih. Tapi aku hiraukan org lain,aku nampak adalah wajah seorg awek yg comel comment status aku tu,dia tulis. 'Saya syg awak dgn like dan comment' pula tu. Okay terfall in love pula.....

   Lalu aku pun balas.. 'Yeke? Boleh percaya ke ni? Memain je kan?' Dia balas.. Mmg pun.. 'Syg sebagai......kawan je...hihi'. Aku dengan perasaan kecewa sebab rasa macam di friendzone oleh awek tu so hanya reply. 'K'... Dan selepas itu dia tak balas dah... Babi kecewa kau tahu :( Tapi tak kisah lah,mungkin dia bergurau je. But start daripada haritu aku selalu sangat stalk dia..first time aku stalk dia terkejut juga bila tgk dia dah in a relationship dgn............dgn 'bantal dan katil'. Dalam hati berbicara. "Eh babinya,terkejut aku. Nasib dia single. Ada peluang.. Heheh"
   On the next day...malam tu aku buat status 'mana awek yg tegur status aku semalam? Hm dapat banyak like gak tapi takda comment. Tu yg sedih... *patah seribu* Tapi setengah jam macam tu awek tu pun reply status tu.. "Hi awak cari saya ke?" (Macam tahu tahu je) aku dgn perasaan gembira reply...  "Aah,saya cari awak. Haih boleh tak kita chat je? Sini tak privacy lah..." Dia reply... "Boleh je.. Awak msg dulu k? :)". Aku pun terus bergegas mengalihkan anak panah mouse ku ke arah 'chat' dan cari nama awek tu.. "Atikah blabla*nama dirahsiakan*" dan ckp "Hi awak".

(Chat Kitorang)
Dia: "Oh hi awak abg hot..hihi" (dalam hati ni rasa membuak je bila dia perli mcm tu,lalu aku pun reply.....)
Me: Apa yg hotnya awak? Saya biasanya. Hot hot nak kemana? Tak bawa mati pun. Neraka lagi 'hot' (ayat dak pesbuk)...
Dia: alaa awak saya gurau je.. hm jangan lah merajuk, Tak comel nanti :p

*Dan kitorang teruskan berchatting sampai tgh malam sampai lah both mengaku perasaan masing2* *Beberapa jam kemudian*..............................
Tengah syok syok chat tetiba dia terdiam di ayat tergantung yg berbunyi seperti ini... 
Dia:  "Sebenarnyaa kan.. Hm sebenarnya.. Hmmm saya..." 

Okay memang sakit hati lah cerita nya kan kalau reply tak habis mcm tu. hm. So Aku pun panas lah,patut ke dia tulis ayat tak habis so aku merajuk dengan dia 60 saat dgn harapan dia akan reply. Dah habis 60saat(1minit) tu dia masih tak reply juga. Aku pun rasa macam dah putus asa. Rasa berdebar nak tahu ayat dia tadi. Tapi hmmmmmmmm okay :( 

      Setiap hari aku stalk dia. Last status dia pun masih sama. Sebulan lepas tu aku buka pun masih sama. Lalu aku putus asa dan lari ke Twitter. Aku sudah lama meninggalkan facebook lalu dgn perasaan patah hati yg terlampau aku mula tweet sedih kat Twitter..... Satu hari tu aku buka interaction,aku tgk ada awek comel yg RT tweet aku yg ni "aku rindu awek kat fb tu... Hm" *terkejut* ..bila aku nampak awek tu terus aku tekan button 'follow'. Dan tegur dia. "Hi awak,igt saya lagi?"
Dia: "Eh sharol,mesti lah saya igt awak. Ingat sgt :)" dan disebabkan dulu dia pernah chat separuh jalan so aku tanya dia kenapa...
Me: "Kenapa dulu awk chat tak habis? Penat saya tunggu tau :("
Dia:  "Sorry lah awak,time tu daddy I dah rampas broadband sbb lama sgt online fb. Sorry tak sempat bagitahu :("
Me: "Oh pasal broadband kena rampas? Okay,tapi kenapa lama awak tak online? Tetiba boleh terserempak kat Twitter en? Haha"
Dia: "Facebook dah bosan lagipun takda laptop dah,rosak. Ni pun tweet guna blackberry. Bila dah main twitter malas buka fb.."
(So lepas tu baru aku tahu reason kenapa dia chat tak habis haritu.... After that kitorg sembang punya lah panjang lebaq then aku tanya dia...)
Me: "eh,awak igt tak ayat last chat awak time kita chatting dulu kat fb?"
DIa: "Ingat. Oh kenapa? Awak nak tahu? Hm malu lah,takleh cakap kat sini. DM boleh?"

Dah DM then baru pivacy...
Dia: "Sebenarnya saya pun sukakan awak,dah lama saya stalk awak tau. Hm tapi siapa lah saya,saya tak hot utk awk.."
Me: "Saya pun selalu stalk awak,awak crush saya tau. Hihi. Sbenarnya saya tak perlukan someone yg hot. Cukuplah blh happykn saya.. kenapa perlukan sesorg yg ada nama di alam maya? Bagi saya,hidup saya perlu dilengkapkan dgn org yg tahu menghargai saya.."
Dia: "Kalau betul awak suka saya,buktikan. Jangan cakap je. Saya pun perlukan org yg reti menghargai saya. Bukan memandang kepada status/taraf saya.."
Me: "I'll,awak tunggu dan tengok apa yg saya akan buat. But pls gimme your fullname pls?" *dia pun bagi nama dia*

     Beberapa minit lepas tu aku tweet something. Mungkin benda ni akan ubah kehidupan aku selepas ini tapi aku tak peduli. Ignoring ppl around.. Aku tweet "wahai *bukan nama sebenar* binti (isi tempat ksong) saya suka dekat awk. Dihadapan followers saya,saya lamar awak.......saya lamar awak jadi kekasih hati saya. Sudi tak awak bersama dengan saya walaupun cinta kita hanya berlandaskan line internet?". 

    Then diia pun tekan button 'reply' dekat tweet tadi. "*bukan nama sebenar*,saya sudi jadi kekasih awak. Tapi saya sedar saya tak layak.......saya tak layak utk awak tapi saya akan jadi yg terbaik utk awak. Percaya lah,internet won't disturb our relationship. I Allah will us,bless our relation its really mean to me, dear sharol,I do love you."

    Aku pun reply "I love you too.." Mulai haritu kitorg selalu sgt bersweet sweet dekat timeline sampai ramai sgt jealous. Tapi diorg ckp comel,kitorang dah couple pun :p You know what...Memang comel tapi macam macam dugaan nak kena lalui dgn bercouple through social network ni. Setiap kali stalk dia selalu je merajuk.. Tapi dia ni setia sbb aku terbaca satu conversation dgn sorg yg propose dia,dia jujur dan direct ckp dia dgn aku. Dah ada bf... Alhamdulillah :') Setiap malam/pagi dan petang dia takkan terlepas untuk mensi aku. Aku pun terpaksa sombong dgn prmpuan lain semata nk jaga hati dia..

     Satu hari tu aku aku bergurau ckp yg aku nak merajuk sbb ada awek taknak reply msg aku,dia igt aku text org lain. Padahal dia kot awek yg aku maksudkan :( hm Disebabkan salah faham tu kitorg gaduh. Biasa lah dalam relation takkan ada manis,pasti ada pahitnya. Aku taknak keruhkan keadaan so diam.. Dua dua merajuk time tu,dua dua tunjuk ego masing masing. Taknak mention,msg dan call antara satu sama lain...

   Setengah jam lepas tu aku mention dia.. "Sayang,I'm sorry.." Then dlm masa serentak dia pun terniat nak mention aku. "Sharol,rindu awak.." hahaha Nampak tak chemistry antara kitorg? Ini baru sweet,(poyo jap) dan terdetik time tu rasa macam nak unfollow semua org,biar follow sorg je..(Dak awonz). Dan dia pun marah aku.. "Eh syg,you jgn nak unfollow org,kang kena bash kang. Takyah lah,biar je kita mcm ni. Dah sweet dah :)". 
Me: "Hehe I memain jelaaa,gurau gurau manja.. *cakar screen bb* syg,awak tak pernah couple lama lama kan? Nak lagi lama?"
Dia: "Nak nak". Then aku tanya dia.. "Kalau selamanya boleh?Till jannah?(Yg masih belum pasti)" omg ini sweet. Wkwkwk nyenyenye.....

    Beberapa tahun dah kitorg bersama since form5 sampai sekarang. Alhadulillah semua support relation kitorg,insyaAllah kahwin next year.... Kami terus bertweeting,mention sweet infront of public then one day ada someone yg nak disturb relation kitorg. Urgh,kitorg dah nak khwin :( Ada ke patut dia fitnah aku cakap aku curang lah blah blah blah. Then dia pun merajuk. So aku pun terpaksa pujuk,kali ni teruk sikit.. So aku pun pujuk lah dia dgn call,dia tak jwb. Then aku msg dia...... Msg punya msg dia still tak jawab...... Aku macam tak sedap hati. Kali ni lama sikit nak baik. So aku call adik dia... Aku call adik dia pun tak berjawab,makin lah tak sedap hati... Sejam lepas tu adik dia msg aku....
Adik dia: "Ye abg sharol,sorry tak angkat call. Sebenarnya adik nak bgitahu something pasal akak...."
Me: "APA DIA?!!!! Where's her? I've call her but she wont pick up my calls :("
Adik dia: "Sebenarnya...hm abg tolong bersabar tau.. Hm sebenarnya akak dah meninggal dunia dua jam lepas. Dia eksiden.....Dia eksiden tadi time otw nak pergi ke kedai. Abg dtg lah tgk jenazah dia ni esok boleh? Kalau abg sanggup lah dtg.."
*aku pun tiba tiba rasa macam nyawa kena sentap dgn malaikat maut*

     Aku terkejut baca msg yg adik dia bagi lalu aku pun menangis. Aku sedih sbb dia tinggalkan aku mcm tu.. Aku pun reply msg adik dia...
Me: "Hm ya Allah,yeke? Innalillah,takpa adik. Abg redha(walaupu sedih yg teramat sangat). Esok abg dtg jenguk jenazah arwah."
Beberapa minit lepas tu adik dia ckp ada something yg dia nak bagi dekat aku. So aku pun tunggu utk jenguk dia esok... Esoknya: *otw kerumah dia* tgk org baca yasin mula buat aku sebak. Ayah dia dgn mak dia suruh aku bersabar,tapi mcm mana aku nak tahan? Cuba bayangkan,org yg aku sayang 'pergi' mcm tu je. Ya Allah,sedih yg teramat sangat. Masa diorg dibagi peluang terakhir tgk muka dia.. Ayah dia suruh aku tengok. Bila tengok muka arwah,ya Allah. Aku start menangis. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang dari diorg baca yassin. Ke bacaan talkin sehingga dia di kebumikan. Sedih sangat :(

     After pengebumian tu aku jumpa adik dia. Adik dia bagi phone dia dekat aku. Aku pun baca last message dia...... Aku mula menangis,semuanya unsend msg sbb dia takda kredit nak reply. Dan dia pergi ke kedai semata nak topup dan minta maaf kat aku je. Bayangkan dia sanggup nak pergi topup utk balas msg aku tapi dah ajal dia pula. Ya Allah,kenapa lah mesti dia yg kau ambil *menangis dalam hati*
MESSAGE DIA: 1st msg.. "Sayang,I'm sorry for not trusting you. I believe on that guy lies,I should trust you. Hm I'm sorry" *not delivered* 2nd msg...  "kenapa awak tak reply? Hm saya baru nk main satu game dgn awak. Hm awak,kalau saya menyorok awak akn cari saya tak?" *tak dihantar juga*
Last msg......: "Ya Allah,bodohnya saya. Kredit dah habis patut lah awak tak reply. Awak tunggu jap saya topup. Saya syg awak tau,don't leave me!"

     Semua msg dia tu tak delivered sebab dia takda kredit. Bila baca tu aku start menangis. Aku pun reply msg yg second dia tu even dia dh tkda... "Awak,takpa. saya baru tahu awk takda kredit. Hm kalau awak menyorok,saya akan cari awak. Kalau jumpa saya akan peluk awak........saya takkan lepaskan awak dari pelukan saya. Tapi janji jangan tinggal kan saya." Reply utk last msg: "hm syg,you're the one that have leave me. I won't leave you,but now our love story remain as memories. I miss you syg. Assalamualaikumwarahmatullah..".  Dan aku start menangis. Msg msg dia tadi aku send ke handphone aku dan aku simpan kedalam satu folder yg bermakna. Semenjak dari hari tu bila aku baca conversation aku dgn dia dekat Twitter aku akan start menangis. Igt balik mcmmana aku propose dia. Tapi sekarang dia dah 'pergi' dia bawa semua memori. Sebagaimana yg dia minta. "Awak jgn tinggalkan saya tau.".. Aku takkan sebab...dia ada dalam hati aku. Dah lama aku bersama dengan dia. Pernah ckp 'internet won't disturb our relation' but death change everything, Tapi sayang,dia dah pergi. Like ppl always say. Lifes go on,keep on rolling and left past behind. So aku teruskan hidup tanpa dia.

      Dan itu lah endingnya. Dia dah pergi,aku teruskan hidup walaupun terikat dgn memori. Tamat  :) thanks for read it. okay,kadang kadang kita kalau dah setia memang macam ni,akan ada yg menghalang tapi takdir bukan kita yg tentukan dan ajal buka kita yg tetap kan. Jadikan cerita ini sebagai kisah utk di ingati. Hargai lah org yang kita sayang sementara mereka masih ada. Assalamualaikum,terima kasih kerana sudi membaca. Komen anda sangat dialukan :) 

12 comments:

  1. Alahai.. sedihnyerr story die.. :'(

    ReplyDelete
  2. Nice... Ajal, maut, jodoh di tangan tuhan (ALLAH). ALLAH is everything, dia lha Lord sgale isi bumi. Keep it up~ btw, crite tu mcam betul je :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yes agree,you're right. Of course,it just created by me. Not real at all. haha

      Delete
  3. Menyesal baca entry ni. Sedihhhhhhhhh v.v

    ReplyDelete
  4. It's really a sad story. Successfully made me cry. Good work.

    ReplyDelete